Wanneer wordt de e-step legaal?
In grote Europese steden zie je ze eigenlijk overal al: De Elektrische step. In de meeste landen buiten Nederland is het gebruik van een elektrische step dan ook gewoon legaal. In Nederland is dit niet legaal, tenminste…. Nog niet.
Dit gaat vanaf 2023 gelukkig veranderen. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft in juli 2022 namelijk een raamwerk opgesteld voor de tweede kamer met als doel om Licht Elektrische Voertuigen (LEV’s) op een veilige manier toe laten op de Nederlandse wegen. Dit raamwerk gaat in per 1 januari 2023.
Licht Elektrische Voertuigen (LEV’s)
In dit LEV kader heeft het ministerie de voertuigen in 4 verschillende categorieën opgesplitst. Dit omdat er veel variatie zit in de voertuigen die onder deze wet zullen vallen. Elektrische steps zullen onder de categorie ‘’1B’’ gaan vallen.
Hoe dit kader er exact uit gaat zien is nog niet 100% duidelijk maar verwacht wordt dat de eisen waar een step vanaf 2023 aan moet voldoen de volgende zullen zijn:
Verwachte eisen voor toelating op de weg in 2023
- Maximaal aantal personen: 1 persoon
- Minimale snelheid: 6km/u
- Maximale snelheid: 25km/u
- Maximaal gewicht step: 55kg
- Maximaal belastbaar gewicht: 140kg
- Motor vermogen: Onbekend (waarschijnlijk max 250 watt)
- Maximale afmetingen: 2,00m x 0.75m x 1,50m (LxBxH)
Verwachte eisen voor gebruik op de weg in 2023
- Minimum leeftijd: 16 jaar
- Kentekenregistratie: verplicht
- Verzekering: Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM) verplicht
- Rijbewijs: (nog) niet verplicht
- Helm: niet verplicht
Gebruik gedoogd?
Hoe zit het tot die tijd dan? In principe zijn vrijwel alle Elektrische steps illegaal in Nederland. In België zijn steps tot een maximum snelheid van 25 km per uur wel toegestaan. In Nederland worden elektrische steps in veel gevallen ook gedoogd.
Mag je dan nu helemaal niet steppen op de openbare weg in Nederland? In principe niet, echter: In veel gemeenten wordt het gebruik van een elektrische step gedoogd. Het gevaar is echter dat op het moment dat je betrokken raakt bij een ongeluk je niet verzekerd bent. Daarnaast ben je persoonlijk aansprakelijk voor de gemaakte schade. Bedenk jezelf dus heel goed of je bereid bent dit risico te nemen!